Door Ingrid Robeyns (Hoogleraar Universiteit Utrecht)
8 maart is internationale vrouwendag, de dag waarop we stil staan bij welke strijd feministen hebben moeten voeren om gelijke rechten en gelijke kansen af te dwingen, en welke strijd er (hier en elders) nog steeds nodig is. Mijn 8-maart reflectie verschijnt vandaag al elders, en ik heb ook weinig toe te voegen aan wat ik in de loop der jaren over dit thema schreef. Dus daarom een voorstel: laten we elkaar een 8-maart cadeautje geven, door links te verzamelen naar Open Acces artikels die over gender ongelijkheid en gelijke kansen voor vrouwen gaan, of over feministische filosofie.
Ik doe een voorzet, jullie vullen aan. Deal?
Over gelijke kansen voor vrouwen in de wetenschap:
- Krijgen vrouwen in de wetenschap gelijke kansen? een lezing uit 2013. Het antwoord is ‘neen’, en na uitgelegd te hebben wat wetenschappelijke studies ons vertellen over waarom dat zo is, doe ik 17 voorstellen om iets te veranderen aan deze ongelijke kansen.
- Vandaag in de Utrechtse online Universiteitskrant DUB, voortbordurend op hetzelfde thema.
- Op Crooked Timber (en dus in het Engels) – een discussie uit 2013 over wat die gelijke kansen belemmert, met ervaringen van lezers uit alle hoeken van de wereld.
- en verder, wie op de hoogte wilt blijven van gender issues in de academische filosofie: Feminist Philosophers is de plek waar je moet wezen.
en dan, in de afdeling filosofie over genderongelijkheid in de samenleving:
- Anca Gheaus, ooit nog filosoof te Rotterdam, vandaag de dag werkzaam in Barcelona, schreef dit mooie filosofische essay over gender rechtvaardigheid.
- Harry Brighouse, filosoof in Madison-Wisconsin, bedacht een experiment hoe je studenten kan overtuigen dat gender ongelijkheid binnen gezinnen echt geen kwestie uit een afgesloten verleden is, maar ook nog relevant is voor de huidige generatie.
- En voor wie wat in het Nederlands wil lezen: van mijn hand een artikel uit 2011 uit Filosofie en Praktijk waarin ik in het Nederlandse emancipatiedebat vier posities onderscheid – het arbeidsmarktfeminisme, verschilfeminisme, gelijkheidsfeminisme en keuzefeminisme – en de vraag stel hoe overtuigend die posities zijn.
- En, daarbij aansluitend, een artikel uit Socialisme en Democratie waarin de vrouwenemancipatie anno 2011 geanalyseerd wordt en waarin ik pleit voor een nieuw sociaal contract over arbeid, zorg, en de economie. Alhoewel het moddergooien tussen verschillende types feministische publicisten sindsdien sterk verminderd is (misschien wel gestopt, ofwel is mijn aandacht verslapt), blijft de rest van de analyse mijn inziens overeind.
Voor overzichtsartikelen kunnen we, zoals altijd, te raden bij de fantastische Stanford Encyclopedia of Philosophy, waar een rijke collectie aan artikels over feministische filosofie te vinden zijn. En ten slotte, brandnew: het online tijdschrift Feminist Philosophy Quarterly, met in het laatste nummer onder andere een artikel over wat rechtvaardigheid naar (mantel)zorgers vergt.
Benieuwd wat moois er nog op het internet verstopt zit dat bij in dit rijtje kan!
niet echt Open Access, maar wie meer wil weten over gender & impliciete bias in de wetenschap: Op de website van de LSE is een geannoteerde bibliografie gepubliceerd, http://blogs.lse.ac.uk/impactofsocialsciences/2016/03/08/gender-bias-in-academe-an-annotated-bibliography/