Door Ingrid Robeyns (Hoogleraar Universiteit Utrecht)

Aanstaande maandag 18 april (17-19 uur) geeft Professor Trudy Dehue, hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsfilosofie van de psychologie, in Utrecht een lezing over hoe we de wetenschap best begrijpen en wat we van de wetenschap zouden mogen verwachten. Annemarie Kalis en ik zullen een repliek geven. De lezing zal aansluiten bij een eerder artikel dat Dehue schreef op De Omslag, een online platform voor debat over de universiteit en de wetenschap van de toekomst.
In het artikel in De Omslag betoogt Dehue dat wetenschap geen werkelijkheid ontdekt, maar ze produceert, en dat er over de opdracht van de wetenschap meer maatschappelijke discussie zou moeten zijn. Ook is ze zeer kritisch over dominante praktijken in de wetenschap, zoals dat “grote hoeveelheden belastinggeld door wetenschapsbeoefenaren naar eigen goeddunken moeten kunnen worden besteed en vooral dat de vele keuzen ten grondslagen liggend aan wetenschappelijke feiten slechts in wetenschappelijke vaktijdschriften worden bediscussieerd”. Wat we vandaag de dag ‘Valorisatie’ noemen (waaronder boeken voor een breed publiek, of blogs zoals deze), zou veel hoger gewaardeerd moeten worden binnen de wetenschap.
Uiteraard kunnen analyses door de tijd heen aangepast, verfijnd, verdiept of anderszins veranderd worden, dus wie wil weten hoe Trudy Dehue nu over deze kwesties denkt, en hierover in debat wil met haar en anderen, is van harte welkom. Aanmelding niet nodig. De lezing vindt plaats in het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein 4. De officiële aankondiging vind je hier.
 


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend