Door Lotte Spreeuwenberg (Promovendus Universiteit Antwerpen)

Door Martha Claeys (Universiteit Antwerpen)

Dat er aan het eten van dieren morele vraagstukken verbonden zijn, is geen nieuws meer. We zijn het intussen eens dat het wreed en onethisch is om dieren onnodig te laten lijden, en dat is precies wat vaak gebeurt in de vleesindustrie. Maar hoe zit het met onze huisdieren? Mijn hond ziet er best gelukkig uit als hij aan zijn zesentwintigste dutje van de dag begint, maar is dat wel zo? Is het voor dieren schadelijk om bij ons in huis te wonen? Misschien niet omdat ze fysiek pijn ondervinden, maar wel omdat ze in gevangenschap leven, of beperkt worden in hun natuurlijke mogelijkheden, of als leuk hebbeding of zelfs originele interieurdecoratie beschouwd worden in plaats van als waardig levend wezen. En die monstera op mijn vensterbank, doe ik die plant eigenlijk geen schade aan door ze in een pot te beknotten in haar groeimogelijkheden en te ontnemen van contact met de rest van de natuur? Kunnen we andere levende wezens zomaar in huis halen, en hoe kan dat op een ethische manier?

Te gast in deze aflevering zijn filosofe in de dierenethiek Eva Meijer (Wageningen University & Research) en hoogleraar in de plantenwetenschappen Paul Struik (Wageningen University & Research).

Kluwen is een filosofische podcast over de knopen van het mens zijn. Een podcast die graaft van verwarring naar verwondering en terug, met een mix van persoonlijke verhalen en filosofische argumentatie. Productie, interviews, muziek en geluid door Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg. Beeld door Anne Lucassen.

Beluister de aflevering van de podcast Kluwen hier.


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend