Door Friso Timmenga (Rijksuniversiteit Groningen)
Door Lianne Tijhaar (Hoofdredacteur)
Door Merel Talbi (Vrije Universiteit Amsterdam)
Door Teun van Son (Universiteit Antwerpen)
De universiteit lijkt in een crisis te zijn beland. Torenhoge publicatiedruk, slinkende speelruimte voor onderzoekers en steeds minder vrijheid om contact te maken met ‘het publiek’ (wie zijn dat?) zorgen voor groeiend ongenoegen. En dat terwijl de universiteit nog altijd de rol van waarheidsvinder heeft. Het zijn immers de onderzoekers die we moeten vertrouwen als we willen weten hoe een pandemie zich verspreidt, hoe gepolariseerd onze samenleving is, of wat klimaatverandering met de aarde doet. Toch?
In De Nieuwe Universiteit, de nieuwe serie van Bij Nader Inzien, gaan verschillende auteurs in op de vraag wat de universiteit van vandaag is, en wat die zou moeten zijn. Aan bod komen hoogleraren, maar ook PhD-studenten, zelfstandige filosofen en kunstenaars. Alle stukken in de serie zullen op deze pagina verschijnen, zodat je nooit iets hoeft te missen!
Jan Bransen
Wat de universiteit van Taylor Swift kan leren
Sigrid Wallaert
Jenny Slatman
De schijnobjectiviteit van publicaties
Wouter Cohen
Vond je dit een goed artikel? Bij Nader Inzien zet zich in voor de verspreiding van serieuze filosofische kennis en analyse. We kunnen het platform draaiende houden dankzij de inzet van vrijwillige auteurs en redacteuren en de steun van lezers zoals jij. Word daarom vriend van BNI of steun ons met een donatie. |