Door Catarina Dutilh Novaes (Hoogleraar, Vrije Universiteit Amsterdam)

Dit is het nieuwe Canadese kabinet onder leiding van celebrity premier Justin Trudeau:
Trudeau cabinet
Dit is de oorspronkelijke formatie van Rutte II in 2012:

Kabinet-rutte-asscher588

Wat valt u op, beste lezer? Er was veel opwinding over de gender-balans in het kabinet van Trudeau: precies 15 vrouwen en 15 mannen. En waarom? “Because it’s 2015.”

http://youtube https://www.youtube.com/watch?v=cqhMse–cLw

Dit is uiteraard iets om blij van te worden, vooral de 50-50 verdeling. Maar op zich is de aanwezigheid van vrouwelijke ministers geen nieuws in landen zoals Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen. In Rutte II is er geen sprake van een 50-50 verdeling, maar op zich zijn er best veel vrouwen te zien op de foto. Nee, wat echt opvalt in de vergelijking tussen deze twee groepen mensen is dat de enige diversiteitscomponent in Rutte II gender-diversiteit is: er zijn mannen en vrouwen. Voor de rest is wat we zien 20 blanke mensen (wel één die differently abled is: Jetta Klijnsma).

Trudeau heeft expliciet gezegd dat hij een kabinet wilde dat op Canada lijkt: net als de algemene bevolking, de helft man en de andere helft vrouw. Maar, net zo belangrijk, is ook de etnische variatie van de huidige Canadese bevolking vertegenwoordigd (er zijn ook twee differently-abled personen). Twee horen bij de First Nations, drie zijn buiten Canada geboren (India en Afghanistan), twee zijn Sikh, minstens één is moslim, minstens twee zijn atheïsten, en één is openly gay. Zie foto hieronder voor het overzicht! (Ze waren trouwens allemaal verkozen als kamerleden, en zijn allemaal overduidelijk zeer gekwalificeerd.) In Nederland daarentegen blijft de politiek grotendeels een ‘blank’ gebied; Ahmed Aboutaleb is ongeveer de enige spraakmakende uitzondering.

Het is niet een kwestie van ‘identiteitspolitiek’. Eigenlijk wordt het duidelijk als wij bepaalde inzichten uit de Standpoint theory serieus nemen – en dat zouden we wel moeten doen, lijkt me – dat het bijna onmogelijk is voor iemand zoals ik, een blanke vrouw, om te begrijpen wat het echt betekent om bijvoorbeeld een gekleurd persoon te zijn in een land zoals Nederland. Een goede vriend van mij die voor Nederlandse begrippen een donkere huidskleur heeft en die, als moslim, een Palestijnse sjaal op zijn schouders draagt, wordt minstens een keer in de week door de politie aangehouden. Toen hij dit aan een collega vertelde, een blanke blonde vrouw, zei ze: “Oh ja? Wat raar! Met mij gebeurt dat nooit!” Inderdaad…

Een van de vele voordelen van een kabinet dat op het land lijkt is dus dat het er voor zorgt dat de ervaringen van een groter deel van de bevolking beter begrepen kunnen worden door onze vertegenwoordigers in de regering. Zoals het nu staat, vertegenwoordigt het huidige Nederlandse kabinet niet echt een bevolking die door de jaren heen steeds diverser wordt qua huidskleuren en etniciteiten. Canada geeft ons een prachtig voorbeeld van hoe het anders kan.
12208734_10156149309560403_8627829858016462762_n

Bron: Facebook pagina van Alana Phillips


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend