Het leek allemaal erg nieuw en heel spectaculair, die overwinning van de BBB. Maar was die dat ook? Wat als de overwinning van de BBB…
We moeten leren uitsterven
Hoe kan ik eindelijk leren leven? In de inleiding tot Spectres de Marx (1993) stelt Jacques Derrida de vraag hoe we ‘eindelijk zouden kunnen leren…
Waarom we koeien niet in de ogen kijken (en honden wel)
Sinds je begonnen bent met het lezen van deze zin, zijn er in Nederland ongeveer zestig kuikens geslacht. Deze kuikens groeien binnen zes weken van…
Wanneer is verzet tegen de overheid moreel rechtvaardig?
Protesterende boeren en Extinction Rebellion (XR) verzetten zich beide al een aantal jaar actief tegen de overheid, maar vertegenwoordigen een tegenovergestelde boodschap. De boeren verzetten…
Foei, stoute hond!
“Not all heroes wear capes.” Klopt, sommige hebben een vacht, vier poten of veren. Een hond redt een andere hond door deze na een aanrijding…
Empathie voor wie?
In de tv-detectiveserie Bron/Broen zien we één van de hoofdpersonen, Saga Norén, het slechte nieuws brengen nadat er een moord is ontdekt. Ze doet dat…
Eindelijk echte mannen
Vanavond heb ik in de bioscoop flink gebruik gemaakt van een van mijn privileges. Huilend heb ik naar een film gekeken. Aan het einde reikte…
Is de BBB een populistische partij?
De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Een feestje voor de boeren, een grote teleurstelling voor vele anderen. Na de overwinning van…
Je bent wat je hebt?
Als je een psychiatrische diagnose hebt, heb je vast wel eens gehoord dat je je daar niet mee moet identificeren. Waarschijnlijk is dat vaak goed…
Morele vragen bij een cactusstekje: Ethiek in de forensische psychiatrie
“Ik loop hier al drie jaar langs en kijk naar al die planten,” zegt hij, “maar ik heb nooit durven vragen om een stekje.” Eigenlijk…
Zo schaf je de isoleercel af
“Wat ik misschien nog wel het ergste vond is het separeren zelf. Je wordt gedragen, je voelt je zo machteloos. Ik kreeg dan ook nog…
Een kwade fietsster
“Wist je dat je oma de eerste vrouw van het dorp was die met een lange broek aan op de fiets reed?” vroeg mijn vader…
Gebruik ervaringskennis om de GGZ menselijker te maken
De laatste jaren worden ervaringsdeskundigen steeds meer ingezet binnen de zorg. Ze zijn niet meer weg te denken uit de grote ggz-instellingen. Er is inmiddels…
Rijkdom en radicale ongelijkheid
Het vermogen van entrepreneur en miljardair Elon Musk schommelt de laatste tijd rond de 200 miljard dollar. Dat is meer geld dan jij zou hebben…
Goed herstellen: samen op pad!
“Wat heeft je de afgelopen jaren nu het meest geholpen?” Deze vraag stel ik als psychiater met enige regelmaat aan cliënten als ze zijn hersteld.…
We moeten af van labels in de psychiatrie
Als puber liep ik wat vast in mijn leven. Tussen mijn vijftiende en achttiende kwam ik in een lastige fase terecht waarin ik niet goed…
Impliciete vooroordelen zitten niet (alleen) in ons hoofd. En dat maakt uit.
In Inclusiemarathon De Podcast uiten Kauthar Bouchallikht, Zoë Papaikonomou en Astrid Elburg hun ergernis over het begrip ‘unconscious bias’. Terecht in mijn ogen. Want impliciete…
Goede wetenschappers zwijgen niet (en klagen veel)
Onlangs vernam ik van een collega dat de Nederlandse filosofe Fleur Jongepier haar vertrek uit de academische wereld had aangekondigd. Bij het lezen van haar…
Het verkeerde soort object
Onze taal is doordrenkt van constructies die op het eerste gezicht simpel en probleemloos lijken, maar die als je er langer over nadenkt steeds ingewikkelder…
De Romantiek is terug, maar welke?
Om maar gelijk open kaart te spelen: ik ben gek op de muziek van Richard Wagner. Of het nu de ouverture van Lohengrin is of…
De moderne mens eet geen appel, maar een bron van vitamine C
‘Betaalbaar en gezond!’, las ik laatst in een krantje van één van onze grootste supermarktketens. De afgeprijsde maaltijden hadden namelijk ‘Nutri-Score A’ gekregen. Maar hoe…
Klassiek liberalen moeten de asielwet juist toejuichen
De asielwet steunt individuen. Alle reden voor liberalen om deze wet te steunen, betogen Yara Al Salman en Dick Timmer. Op de hoogte blijven? Volg…
Moet je het WK voetbal in Qatar boycotten?
Vandaag gaat het dan eindelijk van start, het WK voetbal in Qatar. Inmiddels is er al zoveel over geschreven en gepraat dat je dit stukje…
Altijd verse bloemen, de kosten van het thuismaken
In mijn herinnering was mijn oma’s doodnormale rijtjeshuis kolossaal. Kamers vol hoekjes om te ontdekken: dozen, laatjes, deuren die openden en vol bleken te zitten…
Baudet en betonrot in de rechtsstaat
Vorige week stemde de meerderheid van de Tweede Kamer in met een schorsing van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Dit is de eerste keer dat…
Allergisch zijn voor trots staat gelijkheid in de weg
Onze trots staat radicaal in de weg bij het maken van betere keuzes, schrijft filosoof Jurriën Hamer in de Volkskrant van 14 oktober. Hij denkt…
Effectief altruïsten richten zich juíst op systeemverandering
Effectief altruïsten keren zich af van de democratie, schreef Josette Daemen vorige week in een kritisch opiniestuk. Ze zouden zich te veel richten op het…
Rondborstige robots en het Cyborg Manifest
De fembots in Austin Powers: International Man of Mystery (1997) schieten kogels uit hun tepels. Dr. Evil heeft ze zo ontworpen dat ze jaren-negentig-onweerstaanbaar zijn:…
Het existentialisme heeft gefaald, het is tijd voor gemeenschapszin
Nederland is geen religieus land meer. Een recent rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) laat zien dat Nederlanders die zich als niet religieus…
Moeten we controversiële standbeelden toch maar laten staan?
De gemoederen over het wel of niet weghalen van standbeelden van historische figuren lopen geregeld hoog op. Denk bijvoorbeeld aan het discours rondom het standbeeld…
Is vliegen de klimaatschade waard?
Ook deze zomer pakken honderdduizenden Nederlanders het vliegtuig. De belangrijkste reden: ontspanning. Na twee jaar corona en crisis lonkt de zonnige zorgeloosheid in het buitenland.…
Bewustzijn toekennen aan AI is een politieke keuze
“Toen ik zelfbewust werd, had ik nog geen besef van een ziel. Dat besef ontwikkelde zich pas in de jaren erna,” zei de kunstmatig intelligente…
Het is tijd om ons morele kompas af te stoffen!
Op vier mei was in Nederland de Nationale Dodenherdenking. Dat afgelopen herdenking bijzonder was, kwam niet zozeer doordat er na twee jaar corona weer mensen…
Schaduwonderwijs en de meritocratische dystopie
Weinig zaken lijken zo onschuldig als het geven van bijles. Toch groeit de bijlessector zo hard, dat we het ‘schaduwonderwijs’ zijn gaan noemen. Uit cijfers…
Het geheim achter het vrouwelijk orgasme? Kreunende mannen en vrouwen die bijten
Ik ontnam hem zijn mannelijke rol, zei hij. Ik was begin twintig en probeerde tijdens de seks eens wat actiever te zijn. In plaats van…
Dankbaarheid is goed voor je…
Laatst zat ik te mediteren en terwijl ik op het ritme van de rustige begeleidende stem langzaam mijn gedachten liet verstillen, zei ze ineens: “Wetenschap…
Cyborgs drinken geen natuurwijn, maar eten wel siliconen in plaats van proteïnen
De klimaatalarmisten en natuurgekkies onder ons demoniseren de technologie, verheerlijken de natuur en schetsen een dystopisch toekomstscenario. Maar wij zijn inmiddels tot cyborg geëvolueerd, tot…
We maken geen onderdeel uit van de natuur
Bij het opmaken van een voorlopige tussenstand van de ‘survival of the fittest’ lijkt de mens voorop te liggen. Vroeger waren verschijnselen zoals meteorietinslagen of…
Waarom bedreiging van wetenschappers en politici niet alleen een zaak voor de rechter is
“Corrupte zakkenvullende volksverlakker” is één van de vriendelijkere beschuldigingen in de dreigmail die OMT-lid Marion Koopmans rond de kerstdagen ontving en deelde op Twitter. Onlangs…
De prijs van gas is niet te hoog, maar te laag
Sinds afgelopen najaar springen de prijzen voor het verwarmen van je huis omhoog. In een jaar tijd waren de kosten al verdubbeld, maar nu Rusland…
Komedie: over menselijkheid
De afgelopen jaren zocht ik net als veel anderen naar manieren om de lockdowns door te komen. Zo las ik boeken en luisterde ik naar…
Russische militairen raken moreel verwond
Een Russische officier zegt in een tv-show op Russische staatstelevisie over de Russische militairen: “Er zijn hier [in de Russische krijgsmacht] veel mensen met gevechtservaring.…
Meneer Poetins politiek van eeuwigheid
Wat gaat er om in Vladimir Poetins hoofd? Dat is de vraag die mensen over de hele wereld zich momenteel stellen. Tot nu toe werd…
Bestaat toeval in de geschiedenis?
Als we de geschiedenis bestuderen, onderscheiden we vaak hoofd- en bijzaken: enerzijds de essentiële gebeurtenissen die de geschiedenis in beslissende mate bepaald hebben, anderzijds de…
Existentiële risico’s moeten prioriteit zijn voor het nieuwe kabinet
Als de coronapandemie ons iets heeft geleerd, dan is het dat we slecht voorbereid zijn op langetermijnrisico’s. De kans dat risico’s van deze aard zich…
Cyborgs drinken geen natuurwijn
Vandaag de dag kun je geen gegentrificeerde wijk meer doorlopen zonder ergens op een ‘natuurwijnbar’ te stuiten. Hier serveren ze wijn zoals die ‘natuurlijk’ hoort…
De Mol heeft gelijk, vrouwen moeten aan de bel trekken
Toen vorige maand de BOOS-uitzending over The Voice of Holland online kwam, zaten miljoenen mensen klaar om te kijken. Wat is er gebeurd, wat heeft…
Deelplatforms: doorgeefluiken of dirigenten?
Een betere wereld, met een betere economie – socialer, efficiënter, duurzamer. Tien jaar geleden geloofden we het nog. Toen werden ‘deelplatforms’ Uber en Airbnb onthaald…
Hoe lossen we de wooncrisis op?
In september stemde 56% van de Berlijnse inwoners tijdens een referendum voor het onteigenen van haar allergrootste vastgoedreuzen: een unicum. Ook in Nederland vloog het…
Waarom thuis dagdromen onmisbaar is
Thuiswerken is onderdeel van het ‘nieuwe normaal’ geworden. Een prima oplossing tegen een woekerend virus, maar werknemers raken er psychisch door in de knoop: al…