Op het eerste oog lijken influencers en incels zo ongeveer elkaars tegenpolen te zijn. Beide fenomenen zijn voortgekomen uit de digitale cultuur, maar waar we…
Taylor Swift een filosoof? Dan weten wij er ook nog wel een paar
Taylor Swift, wie kent haar niet? Het is een beetje gênant om toe te geven, maar wij dus. Natuurlijk hadden we haar naam weleens gehoord,…
Op een planeet in crisis moet wetenschap interdisciplinair zijn
Lange tijd gingen we ervan uit dat we klimaatproblemen zouden kunnen oplossen door voldoende wetenschappelijke kennis te vergaren, technologische innovaties te ontwikkelen en politieke kaders…
Waar ligt de grens van “grensoverschrijdend”?
Wie op de websites van Vlaamse universiteiten op zoek gaat naar een definitie van grensoverschrijdend gedrag, krijgt veelal te lezen dat grenzen uiterst persoonlijk en…
In de discussie over Amelisweerd is er één vraag die niemand stelt
Het bos van Amelisweerd staat opnieuw onder druk: sinds het aantreden van het nieuwe kabinet dreigt het asfalt weer terrein te winnen. De Raad van…
Is er plek voor de wetenschappelijke expert in de democratie?
Coronavirus, stikstofcrisis, kunstmatige intelligentie – onze samenleving staat bol van complexe problemen die alleen experts kunnen begrijpen. Toch verwachten wij in een liberale democratie dat…
Imposter-gevoelens vanuit Lacan: oplossen of omarmen?
Op het ritme van de radiomuziek draaide ik het autoraampje naar beneden. Daar hing mijn hand, losjes geplaatst in de raamopening. Gewoon, lekker casual. Precies…
Doping is onnatuurlijk. En wat dan nog?
Dit artikel maakt deel uit van een tweeluik over sportfilosofie. Ben je benieuwd wat andere filosofen te zeggen hebben over dit thema? De andere bijdrage…
Kleine complicaties voor inclusieve Spelen
Dit artikel maakt deel uit van een tweeluik over sportfilosofie. Ben je benieuwd wat andere filosofen te zeggen hebben over dit thema? De andere bijdrage…
Auto volgetankt? Het oliebedrijf is verantwoordelijk voor de uitstoot
Wereldwijd keken bedrijven mee naar het hoger beroep tussen Shell en Milieudefensie. De laatste zittingsdag was in april; de uitspraak volgt in november. Het is…
De PVV aan de macht. Dan maar een IQ-test voor het stemmen?
Zijn burgers wel in staat om verstandig te stemmen? Na de verkiezingsoverwinning van de PVV schreef onder anderen opiniemaker Sander Schimmelpenninck veelvuldig over de nalatige…
Suïcide – psychiatrisch symptoom of existentiële keuze?
Kirilov – een personage in Dostojevski’s roman Duivels – besluit zich te suïcideren en geeft de volgende reden: “God is onmisbaar, daarom moet hij er…
Politiek duister spel
Een aantal maanden geleden zei Donald Trump als ‘grapje’ dat hij maar voor één dag dictator zou zijn als hij wordt herkozen in 2024. Het…
Door de ogen van een tonijn
Heb je je ooit afgevraagd hoe vissen de wereld ervaren? Hoe een koude onderwaterwereld eruitziet voor een snoek? Hoe het is om alsmaar verder diepe…
Klimaatactivisten zijn als vogels
En toen zaten bijna honderd mensen met hun handen op hun rug in het natte gras, omsingeld door agenten en zwaailichten. Wij hadden het niet…
Jongeren kunnen nog niet stemmen, maar volwassenen ook niet
Voor het eerst hebben jongeren onder de achttien in Duitsland en België deze maand gestemd, bij de Europese verkiezingen. Nederlandse leeftijdsgenoten hebben dit recht (nog)…
Screening bij kinderwens: moeten we dat willen?
Alle mensen met een kinderwens kunnen laten onderzoeken of zij drager zijn van een erfelijke aandoening. In theorie, want de praktijk laat nog even op…
Wie wil leven, moet het verleden in de ogen kijken
“Cinematografie is het machtigste wapen.” Dat bombastische motto zette Benito Mussolini op de poort van zijn filmstudio Cinecittà, waar de fascistische filmmachine op volle toeren…
Denken doe je met je lijf
Mijn docent metafysica Cornelis Verhoeven zei aan het begin van de jaren negentig eens: “plaatjes zijn voor kinderen”. Heel streng was hij daarin. Hij toonde…
Waarom hersenchips geen gedachten kunnen lezen
Het bedrijf van Elon Musk, Neuralink, implanteerde recent voor het eerst hun hersenchip in een mens. Die vermenging van brein en techniek roept fantasierijke vergezichten…
Wat de universiteit van Taylor Swift kan leren
De hele wereld lijkt in de ban te zijn van Taylor Swift, en ook de academische wereld kan niet achterblijven. Aan de Universiteit Gent, waar…
De strijd voor klimaatrechtvaardigheid is geen sekte
Op Prinsjesdag besluit ik mijn steun te betuigen aan de Extinction Rebellion-activisten op de A12. Ik schuur met mijn buik langs de rood-witte politielinten terwijl…
Yes, we care
De arbeidsdeling die wij ons als mensheid langzaam hebben eigengemaakt, heeft in het cognitieve domein geleid tot de oprichting van universiteiten. Dat zijn instituties waarin…
Geloof kan en hoef je niet te bewijzen
De heilige maand ramadan en het Suikerfeest vormen een tijd van bezinning op het islamitische geloof en staan in het teken van de hervertelling van…
Welke moraal volgen we met online shaming?
Wie een fout maakt, loopt tegenwoordig risico op online shaming. Socialemediagebruikers nagelen mensen publiekelijk aan de schandpaal om elkaars morele misstappen aan te kaarten en…
Waarom algoritmes uitlegbaar moeten zijn
De Amerikaanse Glenn Rodriguez kon zijn geluk niet op. Na een jarenlange gevangenisstraf kwam hij eindelijk in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating. Zijn geluk was echter…
Wat vertellen we de kinderen?
Toen ik begon aan mijn onderzoek naar kunst en klimaatverandering, was ik net moeder geworden. De eerste vraag die ik stelde op mijn nieuwe werkplek…
Hoe seksrobots onze verlangens vormen
Een van mijn hobby’s – waar je als serieuze filosoof natuurlijk niet aan toe hoort te geven – is kijken naar de datingshow Lang Leve…
Niet elke coalitie is een compromis
We gaan er vaak van uit dat politieke partijen, in Nederland en elders, compromissen sluiten om coalities te vormen. Na het tonen van sterke, onverzettelijke…
Je smarthorloge maakt dagelijkse ervaringen minder waardevol
Momenteel gebruikt 40% van Nederland smarthorloges, trackers en beweegapps om gezondheidsdata te verzamelen. De zorgsector reageert enthousiast, want zelfmonitoring kan bijdragen aan een gezondere leefstijl.…
Zo kom je af van je drakenfobie
“Mensen die niet in draken geloven, worden er meestal door opgegeten”, schrijft Ursula K. Le Guin, “van binnenuit.” Met name academici en elitaire figuren lijden…
Waarom we een auditieve democratie nodig hebben
Sinds de zomer van 2020 zijn discussies over de zogenaamde cancelcultuur schering en inslag, zowel in de Nederlandse samenleving als daarbuiten. Sommigen zien cancelcultuur als…
Zieke inzichten voor het leven op een beschadigde planeet
“Niets over ons, zonder ons!” en “Systeemverandering, geen klimaatverandering!” Het zijn twee slogans die respectievelijk de handicap- en de klimaatbeweging kenmerken. Als onderzoeker in het…
Het leven is een serie van schipbreuken
Wij bevinden ons in turbulente tijden waarin wij worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen, waaronder oorlogen, de klimaatcrisis, een wooncrisis, pandemieën, en snel ontwikkelende technologieën. Deze…
Op een gentlemen’s agreement bouw je geen rechtsstaat
In de aanloop naar de laatste Tweede Kamerverkiezingen bleek dat de partijprogramma’s van maar liefst tien politieke partijen botsen met de beginselen van de rechtsstaat.…
Als bomen konden spreken, dan zouden ze het in Jahidne uitschreeuwen
Op 3 maart 2022 kwamen de Russen door de bossen Jahidne binnen, een dorp 150 kilometer ten noordoosten van Kyiv. Op dezelfde dag werden alle…
Waarom de dood geen einde van leven is
Filosoferen is “zich voorbereiden op de dood”, zo zei Plato al. Nog steeds benadrukken filosofen het belang van deze voorbereiding (zoals Marli Huijer in dit…
Zo rijmen we onze waarheden
Ons geloof in waarheid heeft behoorlijk wat deuken opgelopen. Alternatieve feiten en het oprukken van AI doen vermoeden dat waarheid een verouderd begrip is; niet…
Zijn illegale migranten zwerfafval?
De afgelopen decennia heeft de Nederlandse overheid vol ingezet op efficiënt afvalbeheer. Het beleid berust op een drieledige strategie. Eerst afval verminderen, dan waar mogelijk…
Humor is niet het antwoord op de complottheorieën van Baudet
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen was Geert Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen benieuwd naar de kijk van Thierry Baudet op complottheorieën. Het leverde…
Denken met je hart
Elk half jaar is het wel raak. Ik lees een nieuw filosofisch boek of bezoek een indrukwekkende lezing. Zelfs een scherpe en grappige post op…
Bruno Latour en de zelfscankassa
Hoewel ik een evenwichtig persoon ben en mij doorgaans weet te beheersen, komen er zo nu en dan subversieve krachten in mij naar boven. Meestal…
De overheid is zelf onveilig
Als er iets is waar we het binnen deze gepolariseerde samenleving nog over eens zijn dan is dat wel dat veiligheid belangrijk is. We hechten…
Natuurlijk hebben we een nieuw sociaal contract nodig
De afgelopen weken konden we er niet omheen: Pieter Omtzigt lanceerde zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) en kwam in de peilingen direct op 31…
Hoe de nieuwe blikjeswet onze relatie met afval voorgoed verandert
Op een zonnige zomermiddag loop ik door het Vondelpark in Amsterdam. Overal waar ik kijk zie ik gescheurde vuilniszakken, opengemaakte prullenbakken en zwerfafval. Deze veranderingen…
Waarom we juist meer polarisatie nodig hebben
Het zal je vast bekend voorkomen: je bent op een verjaardag of familiefeest en een provocatieve opmerking van een genodigde leidt tot een stevige woordenwisseling.…
Is de militaire steun aan Oekraïne gerechtvaardigd?
Verschillende landen, waaronder Nederland, leveren militaire steun aan Oekraïne, van materieel zoals gevechtsvliegtuigen en wapens tot het verzorgen van militaire trainingen en forensische opsporing. Aan…
Het gevaar van het woord ‘is’
Tijdens discussies wijs ik mijn vrienden er soms op dat ze het woord ‘is’ verkeerd gebruiken. Dan beweren ze bijvoorbeeld dat Jaws een slechte film…
Kun je een goede Twitteraar worden?
Sociale Media, je kunt niet met en je kunt niet zonder. Althans, dat is vaak de tendens. Floris van der Pol zit er ook mee…
Kan ChatGPT ervaringsdeskundig zijn?
Stel je eens voor: je worstelt al enkele maanden met een pittige depressie. In het begin nam je vrij van werk in de hoop dat…