Door Lotte Spreeuwenberg (Promovendus Universiteit Antwerpen)

Door Martha Claeys (Universiteit Antwerpen)

Je kent het gevoel van op zomerkamp als kind, maar ook als je ouder bent kan het je plotseling overvallen als je op een zonovergoten strand van een briesje zit te genieten: je mist thuis. Zelfs als het ergens best leuk is, kunnen we verrast worden door heimwee. We zijn gehecht aan plaatsen die we gewoon zijn of waar we ons thuis voelen. Als we er niet zijn, kan een gevoel van gemis zo hard aan ons vreten dat we soms beslissen buitenlandse verblijven stop te zetten, jobs op te zeggen, en de halve wereld rond te reizen naar de plek waar we ons thuis voelen.

Wat is heimwee? Wat betekent het om een plek te missen, of om überhaupt een gemis te ervaren? Is heimwee onredelijk? Zijn we beter af zonder deze emotie, of helpt die ons toch op een of andere manier vooruit? Wat betekent het om ontheemd te zijn? Welke plaats heeft heimwee in een wereld met steeds meer thuislozen? Over deze vragen gaan we in gesprek met Valeria D’Andrea, een journaliste die van Venezuela naar België migreerde. En we nodigen Jasper Van de Vijver uit voor thee. Hij is filosoof aan de Universiteit Antwerpen en schreef zijn proefschrift over de bijzondere relatie die de mens met plaatsen heeft, en wat filosofen daarover te zeggen hebben.

Kluwen is een filosofische podcast over de knopen van het mens zijn. Een podcast die graaft van verwarring naar verwondering en terug, met een mix van persoonlijke verhalen en filosofische argumentatie. Productie, interviews, muziek en geluid door Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg. Beeld door Anne Lucassen.

Beluister de nieuwe aflevering van Kluwen hier.


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend