Door Martha Claeys (Universiteit Antwerpen)

Door Lotte Spreeuwenberg (Promovendus Universiteit Antwerpen)

Kluwen aflevering 5: Reizen als collectieve dwangneurose

Het was weer zomer. In de voorbije maanden liepen de kantoren leeg en de vlieghavens vol. Het hoeft eigenlijk zelfs geen zomer meer te zijn om ver weg te trekken. In de winter zoeken we warmere oorden, of we zijn het hele jaar rond weg om vrijwilligerswerk te doen, of we gaan er gewoon lekker even een weekendje tussenuit. We zoeken bovenal oorden op waar de toerist nog niet geweest is, de onbetreden paden. Hoe meer een plek onaangeraakt is door toerisme, hoe authentieker. We willen het land van melk en honing, we willen slapen in krakende huizen en in gebarentaal met de lokale bevolking communiceren. We willen reizigers zijn, geen toerist. Maar tegelijk, en dat beseffen we eigenlijk wel, zijn wij ook deel van de toerisme-industrie waar we ons zo graag van willen onderscheiden. 

Waar komt dat verlangen om te reizen vandaan? Wat zoeken we? Wijst reizen op een ontevredenheid met het thuis, en waar vluchten we dan van weg? En wat is die authenticiteit die we zoeken? We vroegen het Ruud Welten, professor op Universiteit Tilburg, gespecialiseerd in moderne en Franse filosofie. Hij schreef eerder het boek: ‘Het ware leven is elders. Filosofie van het toerisme’.

Beluister aflevering 5 van Kluwen hier: https://soundcloud.com/kluwenpodcast/aflevering-5-reizen-als-collectieve-dwangneurose

Kluwen aflevering 6: Gender onder de hersenscan

Genderfluïditeit is #trending. Toch zeggen we nog vaak: boys will be boys, mannen kunnen niet multitasken, en vrouwen zijn emotioneler en zorgzaam. Of we vinden het niet gek dat meer mannen voor wiskundige richtingen kiezen, en vrouwen voor talige studies, want ‘ze zijn nu eenmaal in andere dingen goed.’ Zulke uitspraken veronderstellen dat sekseverschillen vastgelegd en onveranderbaar zijn. Dat verklaren we dan met de evolutie, dat het mannenbrein nu eenmaal anders werkt dan het vrouwenbrein. En dat het daarom ook logisch is dat mannen zus zijn en vrouwen zo.  

Maar hebben mannen en vrouwen echt andere hersenen? Zijn we ons brein, of kunnen we ons brein veranderen? En wat zegt dat over gender? Annelies Kleinherenbrink, onderzoekster aan de Universiteit Tilburg, onderscheidt de feiten van de mythes in de nieuwste aflevering van Kluwen. 

Beluister aflevering 6 van Kluwen hier: https://soundcloud.com/kluwenpodcast/aflevering-6-gender-onder-de-hersenscan

Over Kluwen

Kluwen is een filosofische podcast over de knopen van het mens zijn. Een podcast die graaft van verwarring naar verwondering en terug, met een mix van persoonlijke verhalen en filosofische argumentatie. Productie, interviews, muziek en geluid door Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg. Beeld door Anne Lucassen. 


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend