Door Martha Claeys (Universiteit Antwerpen)

Door Lotte Spreeuwenberg (Promovendus Universiteit Antwerpen)

Wat betekent het om trots op jezelf te zijn? Is dat houden van jezelf? En wat is zelfliefde dan? Overdreven zelfliefde beschouwen we als narcistisch of egocentrisch. Maar zelfliefde is ook iets heel positiefs, en wordt gepropageerd in popcultuur door iconen als Beyoncé of Lizzo. Trots is het fundament van de gay pride – feestelijk, kleurrijk, belangrijk en positief – maar ook van de white pride. Wat zijn de verschillen? Is er zoiets als een recht op trots, en wie kan daar aanspraak op maken?

Met Daan Borrel, schrijfster en journaliste, en Martha Claeys, filosofe aan de Universiteit Antwerpen, hebben we het over trots en zelfliefde en de dunne lijn met narcisme en arrogantie. We onderscheiden verschillende vormen van trots, en hebben het over zelfliefde als een politiek goed. Opname in de studio van VondelCS, Media & Cultuur LAB van AVROTROS.

Beluister aflevering 7 van Kluwen hier.

Over Kluwen

Kluwen is een filosofische podcast over de knopen van het mens zijn. Een podcast die graaft van verwarring naar verwondering en terug, met een mix van persoonlijke verhalen en filosofische argumentatie. Productie, interviews, muziek en geluid door Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg. Beeld door Anne Lucassen. 


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend

1 Comment

  1. Ik bespeur de zoektocht naar zingeving, van belang zijn voor anderen. Trots is het tegenovergestelde van schaamte. Schaamte en schuldgevoel verzwakt de
    eigenwaarde, trots versterkt die.
    Schuld aanpraten verzwakt zodat de persoon of groep minder weerbaar, dus beter manipuleerbaar wordt. Een hedendaags voorbeeld is het klimaatalarmisme.

Comments are closed.