Door Naomi Jacobs (Promovendus Eindhoven University of Technology)

Klimaatverandering, terroristische aanslagen, fake news en een uitzichtloze vluchtelingencrisis. Het zijn slechts een paar weinig hoopgevende fenomenen van deze tijd die je pessimistisch kunnen stemmen over de toekomst. Maar pessimisme, net als naïef optimisme, maken dat we thuis blijven en niks doen, schrijft activist en historicus Rebecca Solnit. En dat is precies wat deze tijd niet nodig heeft.

Wat we wel nodig hebben is hoop dat als een kompas helpt de weg te vinden tussen de valse zekerheden van optimisme en pessimisme, en de zelfgenoegzaamheid en passiviteit die bij beide horen, stelt Solnit in haar boek Hope in the Dark, Untold Histories, Wild Possibilities.

Hoop, schrijft Solnit, gaat over onvoorspelbaarheid, over niet weten wat de toekomst brengt maar haar wel kunnen proberen te schrijven. “Hope is an embrace of the unknown and the unknowable, an alternative to the certainty of both optimists and pessimists”, aldus Solnit.

Hoop positioneert zichzelf in de premisse dat we niet weten wat er staat te gebeuren en dat precies in dat gebied van onzekerheid ruimte is tot handelen. “To hope is to gamble. It’s to bet on the future and on the possibility that an open heart and uncertainty is better than gloom and safety”, schrijft Solnit.

Voor mij is Solnit’s definitie van hoop precies wat we in deze onvoorspelbare en donkere tijd nodig hebben. Omdat hoop volgens Solnit betekent dat we het betere niet de vijand van het goede moeten laten zijn. Dat we de nederlaag niet moeten erkennen omdat de overwinning nog niet verteerd is. Hoop betekent er niet van uitgaan dat je weet wat er staat te gebeuren als de toekomst ongeschreven is, maar dat wat er gebeurt deels aan ons is (link).

Dit is een aflevering uit de rubriek ‘Een Kleine Ode Aan’. In ongeveer 250 woorden looft een Nederlandse of Vlaamse auteur een al dan niet vergeten filosofisch pareltje.


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend