Door Nina Tesselaar (Research master student, Radboud Universiteit Nijmegen)

Hoe kunnen filosofische inzichten ons verder helpen in het dagelijks leven? Deze vraag staat centraal in de driedelige podcastserie van Felix & Sofie – het maandelijks filosofisch café van Amsterdam. 

Felix & Sofie maakt al langer filosofie podcasts in de vorm van inleidingen op hun live discussieavonden of bewerkte audio-opnames van de avonden zelf. Soms wordt er ingezoomd op een gedachtegoed, zoals in het geval van de aflevering over Donna Haraway of Baudrillard.

Andere keren wordt een actueel onderwerp vanuit meerdere kanten belicht zoals bij de podcasts over de mens als computer of kwaadaardige kunst. Er wordt daarbij sterk gevarieerd tussen vrij academische en meer toegankelijke onderwerpen en vertelvormen.

Als vervanging voor de weggevallen edities van de afgelopen maanden, gaat redactielid Ernst Meijer nu in gesprek met verschillende filosofen over levenskunst. Via Zoom, uiteraard.

In de eerste aflevering spreekt Ernst met filosofisch practicus Harm van der Gaag. Harm heeft een Hegeliaanse methode ontwikkeld voor de gesprekken die hij voert in zijn filosofische praktijk. 

Maar wat is een filosofisch gesprek precies? En waarin verschilt het van therapie of coaching? Harm’s uitgangspunt is dat we emancipatie kunnen bereiken door onze manier van denken kritisch te onderzoeken. De aflevering geeft een mooi inkijkje in het werk van een filosofisch practicus. 

Wat is het verschil tussen levenskunst nu en in de Oudheid? Is stoïcisme een onmenselijk ideaal? En wat is er bijzonder aan het gedachtegoed van de middeleeuwse arts Galenus? Deze vragen passeren de revue in de tweede aflevering, waarin Ernst belt met filosoof Teun Tieleman

Een mooi inzicht uit deze aflevering is dat we veel meer kunnen leren van middeleeuwse geneeskunde dan we vaak denken. De beste arts geneest namelijk geen ziektes, maar zieken. 

In de derde en laatste aflevering heeft Ernst een openhartig gesprek met filosoof Ype de Boer. Ze praten over levenskunst in de boeken van schrijver Haruki Murakami. 

Een belangrijk thema in Murakami’s boeken is ‘gespletenheid’. Hoe manoeuvreer je je bijvoorbeeld tussen zelfbehoud en zelftransformatie? En hoe kun je een vaste identiteit hebben en tegelijkertijd openstaan voor verandering?

De podcastserie geeft een inkijkje in het denken van filosofen die hun kennis toepassen op het dagelijks leven. Niet alleen theoretische inhoud komt aan bod, maar er is ook ruimte voor de actualiteit en persoonlijke reflectie. Dat maakt de podcasts een aanrader voor iedereen die van publieksfilosofie houdt!

Verder luisteren

Vind de andere Felix & Sofie podcasts op soundcloud, of kom in het nieuwe jaar eens naar een editie kijken!


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend