Door Huub Brouwer (Tilburg University)

Stoïcisme is hot. De betere boekhandel heeft inmiddels wel een plank of twee vol staan met boeken over hoe je moet leven als stoïcijn. Het enthousiasme voor het stoïcisme is zo groot, dat de stoa zelf er misschien wel een wenkbrauw of drie bij zouden optrekken. Vanwaar die hype omtrent een 2300 jaar oude filosofie die zegt dat we ons niet moeten laten leiden door onze emoties? En is het enthousiasme terecht?

Floris van der Pol zocht het voor ons uit. Hij probeerde vier weken als stoïcijn te leven. Floris deed dat aan de hand van het Handboek voor de Moderne Stoïcijn (Ten Have, 2019) van Massimo Pigliucci en Gregory Lopez. Volg zijn pogingen om een modern stoïcijn te worden in de allereerste videorecensie die Bij Nader Inzien publiceert. 

Floris van der Pol is vaste recensent van Bij Nader Inzien. Hij is bekend van zijn Youtube-kanaal Floris leest en voltooide recent zijn master filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met een scriptie over de stoa. Elk kwartaal scheidt hij voor Bij Nader Inzien het Kant van het Kafka in een videorecensie. Nooit meer een recensie missen? Geef je dan op voor onze nieuwsbrief via de homepage en abonneer je op Floris’ YouTube-kanaal.


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend