Door Bij Nader Inzien (redactie)

Deze zomer onderzocht Floris voor Bij Nader Inzien hoe het is om als Stoïcijn te leven. Erg makkelijk bleek dat niet te zijn. Maar is leven als stoïcijn überhaupt wel wenselijk? In een nieuwe video leest Floris Massimo Pigliucci’s Hoe word je een Stoïcijn? Hij analyseert hoe plausibel de hedendaagse Stoïcijnse levensfilosofie eigenlijk is en ziet drie grote problemen.

Floris van der Pol is vaste recensent van Bij Nader Inzien. Hij is bekend van zijn Youtube-kanaal Floris leest en voltooide recent zijn master filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met een scriptie over de stoa. Elk kwartaal scheidt hij voor Bij Nader Inzien het Kant van het Kafka in een videorecensie. Nooit meer een recensie missen? Geef je dan op voor onze nieuwsbrief via de homepage en abonneer je op Floris’ YouTube-kanaal.


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend

2 Comments

 1. We kunnen zeker wat leren van de Stoïcijn.
  Net zoals van Johan Cruijff…
  Net zoals van alle bijzondere- en wijze geesten.
  Maar leef hun leven niet en neem hun misvattingen en vooringenomenheden niet over. Maar laat je wel inspireren. Wees niet eenzijdig-, maar breed georiënteerd.
  Ontwikkel je als een individu binnen de huidige en gewenste toekomstige maatschappij.
  Ook dit doel is voor de meeste mensen onhaalbaar.

 2. Kortom, wat ik geleerd heb van ‘stoicisme’ is: proberen ‘balans brengen in mijn dagelijkse gemoedsrust’ Alleen al de pogingen daartoe, werken positief. Als eclecticus probeer ik vanuit diverse filosofieen, dat te halen en ook weer proberen, mee te nemen in mijn ‘levenswijze’. Het is steeds weer meebewegen met ‘de ’tijd’, ook onderhevig aan verandering. Voor mij betekent dat ‘Levenskunst’ in ‘optima forma’!

Comments are closed.