Door Bij Nader Inzien (redactie)

Op Brainwash Festival heeft Bij Nader Inzien zes promovendi in de filosofie geselecteerd om hun onderzoek te delen met het publiek in De Balie in Amsterdam. Hieronder kun je de zes talks, verdeeld over twee onderwerpen, bekijken. Veel kijkplezier!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Twitter, Facebook en Instagram.

Wie heeft de waarheid in pacht?

Kunnen we dieren op een minder menselijke manier begrijpen, en mensen juist op een meer dierlijke manier? Met Bas van Woerkum duiken we in verscheidene ‘soortspecifieke’ zintuiglijke vaardigheden. Hij stelt dat we onvoldoende in staat zijn deze te herkennen omdat we te gefocust zijn op het ontdekken van wat we als ‘mensachtige’ intelligentie beschouwen.

Wat kan taal ons vertellen over hoe we ons tot elkaar verhouden? Wat kunnen we leren van de verhalen van psychiatrische patiënten? En wat zeggen deze verhalen over het idee van ‘zelf’ in een maatschappelijke context? Linde van Schuppen vertelt over haar huidige promotieonderzoek naar de verhalen van mensen met psychosegevoeligheid.

In hoeverre is een post-truthpolitiek schadelijk voor ons denken? En ondermijnt het onze autonomie? In haar proefschrift onderzoekt Natascha Rietdijk de invloed van zogenaamde ‘post-truthpolitiek’ op de manier waarop we kennis vergaren en delen. Haar onderzoek beschrijft hoe schadelijke retoriek en framing vertrouwen, zelfvertrouwen en autonomie kunnen ondermijnen.


Transformatieve emoties

Wat kunnen we leren van de moderne Stoïcijnen? En hoe passen we deze lessen toe op ons dagelijks leven? Michiel Buis vergelijkt in zijn proefschrift, dat hij afrondde aan de Erasmus Universiteit, de klassieke en hedendaagse Stoa.

Trots lijkt iets voor mensen met grote ego’s, voor personen die snel gekrenkt zijn en voor opscheppers die op sociale media geen maat kennen. Wie trots is, plaatst zichzelf op een voetstuk. Maar trots ligt ook ten grondslag aan emancipatie, en kan een krachtig wapen zijn bij protest. Meer ruimte voor sommige vormen van trots kan de sleutel zijn tot sociale rechtvaardigheid, zegt filosoof Martha Claeys in haar debuut Trots. De filosofie van een emotie.

Suzanne Roes deelt haar onderzoek naar arrogantie en woede. Ze vraagt zich af hoe je emoties kunt vormgeven. Is woede een redding of een bedreiging? Aan de hand van Marvel-superhelden neemt ze ons mee door de rol van woede in onze eigen wereld. Ze schetst een beeld van hoe woede hand in hand kan gaan met verbeelding, of je je nu een nieuwe wereld voorstelt of de oude wereld verdedigt.


De optredens zijn mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Onderzoeksschool Wijsbegeerte (OZSW). Lees meer over de sprekers op deze pagina.


Vond je dit een goed artikel? Bij Nader Inzien zet zich in voor de verspreiding van serieuze filosofische kennis en analyse. We kunnen het platform draaiende houden dankzij de inzet van vrijwillige auteurs en redacteuren en de steun van lezers zoals jij. Word daarom vriend van BNI of steun ons met een donatie.

Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend