Door Jurrien Hamer (Rathenau Instituut)

Donald Trump maakt een serieuze kans om president van Amerika te worden.

Hoe kan dat in vredesnaam? Hoe kan een man die de ganse dag aantoonbaar liegt, beledigt en treitert de machtigste man worden van het Westen?

Het precieze antwoord mag Joost weten, maar één verklaring kan gegeven worden: Donald Trumps filosofie, getiteld Macht Maakt Recht.

Trump houdt zich aan niets

Trump staat natuurlijk symbool voor een hele generatie regelbrekers. Onze eigen Geert Wilders vergelijkt getraumatiseerde oorlogsvluchtelingen met testosteronbommen, Nigel Farage beledigt Europarlementariërs in hun eigen huis en Marine Le Pen vergelijkt op straat biddende moslims met een Nazi-bezetting. Maar Trump is letterlijk onnavolgbaar.

In tegenstelling tot Wilders en co. heeft hij namelijk bijna geen vaste opvattingen. Hij was voor en tegen de oorlog in Irak, voor en tegen het accepteren van Obama’s nationaliteit en uiteraard voor en tegen Hillary Clinton. Wilders en Farage zijn tenminste nog bereid hun fatsoen op te offeren voor een concreet beleidsdoel – Trump doet gewoon wat hem uitkomt.

Trumps populariteit is dus niet afhankelijk van inhoudelijke opvattingen of van moreel karakter. Het maakt niet uit of zijn ideeën doorwrocht beargumenteerd zijn of dat ze overeen komen met de feiten.

Integendeel. Wat Trump juist verleidelijk maakt is zijn bereidheid om iedere regel te breken om aan de macht te komen.

De politicus van blote macht

Iedere keer dat Trump voluit liegt, een debat verstoort of sympathiseert met white supremasists zegt hij eigenlijk hetzelfde: ik ben niet gebonden aan enige moraal – en daarom ben ik degene die het verschil kan maken.

Het enige wat Trump karakteriseert is een verzengende en onbeschaamde wil om aandacht en invloed te vergaren. Graag en eindeloos prijst hij zichzelf en zijn daden de hemel in. Zonder gêne wil hij ‘mooie’ vrouwen bezitten. Trump is de vleesgeworden narcistische droom. En dat spreekt veel Amerikanen aan.

Berooide, gefrustreerde en vooral boze mensen willen zich namelijk machtig en sterk voelen. Ze willen gehoord en gezien worden. En hoe kan je je beter laten zien dan door een heel politiek systeem op zijn kop te zetten? Hoe kan je meer erkenning krijgen dan door de ander zo bang te maken dat hij het alleen maar over jou heeft? Trump straalt uit wat veel Amerikanen het liefste willen: de macht om je van de gevestigde orde niets aan te trekken.

Macht boven recht

We hebben dus alle reden om Trump te vrezen. Want het is bloedlink om invloed omwille van invloed zelf te verlangen. Om macht te vergaren simpelweg zodat je je machtig kan voelen. De kracht de status quo te veranderen is amoreel: hij kan ten goede en ten kwade gebruikt worden. Onze drang naar invloed moet daarom gericht zijn op een ideaal, op iets dat groter is dan je eigen frustraties.

Macht mag niet gelijkgesteld worden aan recht. Macht moet in dienst staan van recht, juist als dat betekent dat de machtige vooral invloed terug moet geven aan de machteloze.

Trump gaat dat niet doen. Hij is zijn hele leven al machtsdronken. Trump gelooft dat de winnaar recht heeft op alles, en de verliezer recht heeft op niets. Jarenlang geen belasting betalen noemt hij niet immoreel maar slim. Jarenlang zakenpartners ten gronde richten noemt hij niet fout maar verantwoord. Volgens Trump ligt Amerika’s grootste ambitie niet in het verbeteren van de wereld, maar in het verslaan van de wereld.

Trump is het liefst de triomfantelijke éénoog in een land gevuld met blinden.
Save


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend

1 Comment

  1. Inderdaad ca. 50 % van de kiezers bleek voor en na de verkiezingen, na de bestorming van Het Capitool, en zelfs daarna blind te zijn.

Comments are closed.