Door Jenneke Evers (Promovendus Universiteit Leiden)

Het beeld van een stampend kind dat koste wat het kost zijn gelijk wil halen duikt steeds vaker op nu president Trump zijn twitteraccount niet met rust kan laten. Om een discussie te winnen zou hij dan ook veel inspiratie kunnen halen uit Schopenhauers De kunst van het gelijk krijgen. Deze kunst, of eristische dialectiek, heeft niet als doel om de waarheid boven tafel te krijgen. Integendeel, vrijwel alle middelen lijken geoorloofd om gelijk te krijgen, zeker als je niet gelijk hebt. Immers, aldus Schopenhauer in zijn optimistische beschouwing van de mensheid, onze aangeboren ijdelheid, babbelzucht en oneerlijkheid kunnen er niet tegen als we het mis hebben. Tips om alsnog de discussie te winnen zijn vervat in 38 kunstgrepen waardoor ‘waar onwaar en onwaar waar lijkt’. Zo geeft nummer 36 als tip om ‘de tegenstander met een zinloze woordenvloed te verbijsteren’. (‘I know words, I have the best words.’)

Maar wat moet je nu doen als je zo’n kunstgreep gebruikt ziet worden? Het antwoord is simpel: lees De kunst van het gelijk krijgen, dat doorspekt is met aanwijzingen en voorbeelden om je te wapenen tegen een van de drogredenen. Bovendien, zegt Schopenhauer, ga je natuurlijk slechts in discussie met diegenen die redelijk zijn en de waarheid en goede argumenten op prijs stellen. De rest laat je met rust, want ‘dwaas zijn is een mensenrecht’. Laten we dit advies alleen niet opvolgen als het gaat om Trump.

Dit is een aflevering uit de rubriek ‘Een Kleine Ode Aan’. In ongeveer 250 woorden looft een Nederlandse of Vlaamse auteur een al dan niet vergeten filosofisch pareltje.


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend