Door Willem van der Deijl-Kloeg (Tilburg University)
In Jamaica is er een clothing-optional all-inclusive resort dat Hedonism heet. Het is daarom belangrijk dat als je op publieke plekken naar ‘hedonism’ googelt, je niet op ‘afbeeldingen’ klinkt. In studentenverenigingen is Epicurus – de Griekse denker die hedonisme predikte – een populaire naamsverwijzing; met name voor disputen die een bourgondische levensstijl vertegenwoordigen.
Hedonisme is de filosofische theorie die zegt dat wat het leven de moeite waar maakt genot en plezier is, en wat het levens slecht maakt pijn. Verwijzingen naar drank, zuipen en seks lijken dus op z’n plaats. Maar wat hedonisme een goede naam maakt voor een clothing-optional resort, maakt het een onaangename filosofische theorie. Als genot vooral gevonden wordt in drank en seks, lijkt hedonisme als filosofische theorie nogal oppervlakkig te zijn.
Voor Epicurus is het cultiveren en nastreven van dergelijke verlangens de meest dwaze manier om geluk na te streven. Het nastreven van verlangens veroorzaakt namelijk alleen maar meer verlangens. Heb je bijzonder luxe gegeten? De volgende keer wil je luxer. Dit veroorzaakt het ongelukkige gevoel van verlangen: dingen willen die je niet hebt. Waar genot zit hem in een staat van verlangenloosheid, een kalme rust – ataraxia genaamd.
Toch zijn niet alle verlangens slecht. Aan het verlangen voor gezondheid en vriendschap is niet te ontsnappen, en bovendien zijn dit duurzame bronnen van genot.
Hedonisme heeft als filosofische theorie een imagoprobleem, wat Epicurus al ondervond. Zodra mensen “genot” horen, denken ze aan zuipen en seks. Toch denk ik dat Epicurus gelijk heeft dat dit een zeer misplaatst idee is over genot. Eigenlijk zou “Epicurus” een betere naam voor een mindfulnessretraite dan een voor een bourgondisch studentendispuut.
Dit is een aflevering uit de rubriek ‘Een Kleine Ode Aan’. In ongeveer 250 woorden looft een Nederlandse of Vlaamse auteur een al dan niet vergeten filosofisch pareltje.