Door Josette Daemen (Universiteit Leiden)

Door Daan Musters (Freelance podcastmaker en masterstudent geschiedenis Universiteit Leiden)

Op 17 maart kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Om te bepalen welke partij onze stem verdient, moeten we ons natuurlijk verdiepen in de prestaties van partijen in het verleden, en hun plannen voor de toekomst. Maar de meer filosofisch ingestelde kiezer zal zich ook afvragen: wat is het grotere verhaal van elke partij? Welke waarden vormen het beginpunt; wat voor wereld wordt er in het vooruitzicht gesteld? En wat voor beeld van mens en maatschappij ligt er ten grondslag aan deze ideeën?

In de aanloop naar de verkiezingen speuren we op Bij Nader Inzien het Nederlandse partijlandschap af, op zoek naar grondbeginselen en idealen, vertrekpunten en vergezichten. Onze zoektocht neemt de vorm aan van een vierdelige podcastserie. In elke aflevering kijken we naar één ideologische familie, twee politieke partijen: de liberalen, met VVD en D66; de confessionelen, met CDA en ChristenUnie; de socialisten, met SP en PvdA; en de groenen, met GroenLinks en Partij voor de Dieren.

De liberalen zijn als eerste aan de beurt. Te gast in deze aflevering zijn Patrick van Schie, directeur van de TeldersStichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, en Coen Brummer, directeur van de Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66. We spreken hen onder meer over de betekenis van vrijheid, het belang van gelijke kansen, en de rol van de staat – thema’s waarover de visies behoorlijk uiteen blijken te lopen!

Benieuwd? Beluister de aflevering hier:

Of hier:

Verantwoording: in deze serie laten we de acht partijen aan het woord die op dit moment de meeste zetels hebben in de Tweede Kamer – met uitzondering van de PVV, die niet op ons interviewverzoek is ingegaan.


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend