Door Josette Daemen (Universiteit Leiden)

Door Daan Musters (Freelance podcastmaker en masterstudent geschiedenis Universiteit Leiden)

Op 17 maart kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Om te bepalen welke partij onze stem verdient, moeten we ons natuurlijk verdiepen in de prestaties van partijen in het verleden, en hun plannen voor de toekomst. Maar de meer filosofisch ingestelde kiezer zal zich ook afvragen: wat is het grotere verhaal van elke partij? Welke waarden vormen het beginpunt; wat voor wereld wordt er in het vooruitzicht gesteld? En wat voor beeld van mens en maatschappij ligt er ten grondslag aan deze ideeën?

In de aanloop naar de verkiezingen speuren we op Bij Nader Inzien het Nederlandse partijlandschap af, op zoek naar grondbeginselen en idealen, vertrekpunten en vergezichten. Onze zoektocht neemt de vorm aan van een vierdelige podcastserie. In elke aflevering kijken we naar één ideologische familie, twee politieke partijen: de liberalen, met VVD en D66; de confessionelen, met CDA en ChristenUnie; de socialisten, met SP en PvdA; en de groenen, met GroenLinks en Partij voor de Dieren.

Deze tweede aflevering van Vergezichten staat in het teken van de confessionelen. Te gast zijn Pieter Jan Dijkman, directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, en Lambert Pasterkamp, onderzoeker bij het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. We praten onder meer over dienstbare politiek, medisch-ethische kwesties, en het goede leven – en het contrast met de liberalen en de socialisten wordt al gauw duidelijk!

Benieuwd? Beluister de aflevering hier:

Of hier:

Verantwoording: in deze serie laten we de acht partijen aan het woord die op dit moment de meeste zetels hebben in de Tweede Kamer – met uitzondering van de PVV, die niet op ons interviewverzoek is ingegaan.


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend

1 Comment

  1. De confessionelen nemen nu de plaats in van de oude normaliteit. Dit heeft een nieuwe functie gekregen als tegenwicht van de nieuwe abnormaliteit die om zich heen grijpt. In een toenemend toekomstvisie loos, wortel- en anker loos politiek landschap mogen ze er zeker zijn, alhoewel ik er niet op zal stemmen. Dat ze goed zijn in machtspolitiek is nu in hun- en ons allen voordeel. Waar zijn toch die moderne politieke vooruitgangsdenkers met charisma gebleven? Of is dat ook aan het bedrijfsleven uitbesteed?

Comments are closed.