Door Josette Daemen (Universiteit Leiden)

Door Daan Musters (Freelance podcastmaker en masterstudent geschiedenis Universiteit Leiden)

Op 17 maart kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Om te bepalen welke partij onze stem verdient, moeten we ons natuurlijk verdiepen in de prestaties van partijen in het verleden, en hun plannen voor de toekomst. Maar de meer filosofisch ingestelde kiezer zal zich ook afvragen: wat is het grotere verhaal van elke partij? Welke waarden vormen het beginpunt; wat voor wereld wordt er in het vooruitzicht gesteld? En wat voor beeld van mens en maatschappij ligt er ten grondslag aan deze ideeën?

In de aanloop naar de verkiezingen speuren we op Bij Nader Inzien het Nederlandse partijlandschap af, op zoek naar grondbeginselen en idealen, vertrekpunten en vergezichten. Onze zoektocht neemt de vorm aan van een vierdelige podcastserie. In elke aflevering kijken we naar één ideologische familie, twee politieke partijen: de liberalen, met VVD en D66; de confessionelen, met CDA en ChristenUnie; de socialisten, met SP en PvdA; en de groenen, met GroenLinks en Partij voor de Dieren.

In deze laatste aflevering van Vergezichten is het podium aan de groenen. Te gast zijn Noortje Thijssen, directeur van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks, en Niko Koffeman, Eerste Kamerlid namens de Partij voor de Dieren en voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de partij, de Nicolaas G. Pierson Foundation. We praten onder andere over de intrinsieke waarde van de natuur, de houdbaarheid van ons economisch systeem, en de emancipatie van dieren in de politiek.

Benieuwd? Beluister de aflevering hier:

Of hier:

Verantwoording: in deze serie laten we de acht partijen aan het woord die op dit moment de meeste zetels hebben in de Tweede Kamer – met uitzondering van de PVV, die niet op ons interviewverzoek is ingegaan.


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend

3 Comments

  1. Politiek, gericht op de verre toekomst, vrijheid verbonden aan verantwoordelijkheid, holistische kijk op politiek, compromisloze keuzes, een pessimistisch perspectief als we doorgaan zoals we bezig zijn, grenzen stellen vanuit het potentieel wat de aarde te bieden heeft, het streven naar groei als afgrondpolitiek, eigen handelen afstemmen op de consequenties in het buitenland, niet accepteren van dichtgetimmerde coalitieakkoorden die gedomineerd worden door grote, niet duurzame partijen:
    met zulke standpunten mag je niet verwachten een rol te kunnen spelen in een door een conservatieve cultuur bepaald politiek landschap van PVV, VVD, CDA, SGP en FvD.
    Daarom moeten partijen als PvdD en GL als stoottroepen de frontale politieke aanval openen op deze naar de afgrond leidende partijen en hun gedachtengoed. Zodat bij kiezers de schellen van de ogen vallen. Andere partijen kunnen in hun kielzog dan meegaan om bovengenoemde standpunten door te voeren.

  2. Ronald Heijman, daar moet het over gaan. Ik stem overigens op de SP. Het is onvermijdelijk dat, naast een politiek die gericht is op het behoud van onze aarde, de verdeling van welvaart daaraan gepaard gaat. Misschien, maar daar is geen tijd voor, is dat een voorwaarde voor een groene revolutie.

  3. Beste Hans, het kan snel gaan als de massa het inzicht krijgt dat het zo niet langer door kan gaan.
    Daaraan moeten partijen, politici, wetenschappers, bestuurders, de pers en gewone mensen die het licht hebben gezien aan werken.
    Laat enerzijds de alarmklokken permanent luiden en laat de perspectieven zien voor iedereen. Wees ook veel strenger tegen de ondermijners en help de achterblijvers die niet in staat zijn een eigen juiste analyse te maken.
    Het onbenul moet uit de maatschappij en wel snel.
    Net zo snel als het volgen van de coronarichtlijnen als overlevingsstrategie op de korte termijn.
    Nu de overlevingsstrategie voor de langere termijn.

Comments are closed.