Door Josette Daemen (Universiteit Leiden)

Door Daan Musters (Freelance podcastmaker en masterstudent geschiedenis Universiteit Leiden)

Op 17 maart kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Om te bepalen welke partij onze stem verdient, moeten we ons natuurlijk verdiepen in de prestaties van partijen in het verleden, en hun plannen voor de toekomst. Maar de meer filosofisch ingestelde kiezer zal zich ook afvragen: wat is het grotere verhaal van elke partij? Welke waarden vormen het beginpunt; wat voor wereld wordt er in het vooruitzicht gesteld? En wat voor beeld van mens en maatschappij ligt er ten grondslag aan deze ideeën?

In de aanloop naar de verkiezingen speuren we op Bij Nader Inzien het Nederlandse partijlandschap af, op zoek naar grondbeginselen en idealen, vertrekpunten en vergezichten. Onze zoektocht neemt de vorm aan van een vierdelige podcastserie. In elke aflevering kijken we naar één ideologische familie, twee politieke partijen: de liberalen, met VVD en D66; de confessionelen, met CDA en ChristenUnie; de socialisten, met SP en PvdA; en de groenen, met GroenLinks en Partij voor de Dieren.

In deze aflevering van Vergezichten geven we het woord aan de socialisten. Wat betekent de strijd tegen de macht van het kapitaal anno 2021? Komt socialisme van bovenaf of van onderop? Zijn er naast de arbeiders nog meer groepen om te emanciperen? Zomaar wat thema’s die voorbijkomen in onze gesprekken met Ruud Kuin, hoofd van het Wetenschappelijk Bureau van de SP, en Klara Boonstra, directeur van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau gelieerd aan de PvdA.

Benieuwd? Beluister de aflevering hier:

Of hier:

Verantwoording: in deze serie laten we de acht partijen aan het woord die op dit moment de meeste zetels hebben in de Tweede Kamer – met uitzondering van de PVV, die niet op ons interviewverzoek is ingegaan.


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend

1 Comment

  1. Dat de socialisten geen electoraal succes meer kunnen boeken, komt door de groteske uitverkoop van maatschappelijke waarden tijdens regeringssamenwerking met De VVD en CDA onder steng bewind door Rutte. De onvrede hierdoor heeft PVV en de VVD grootgemaakt. Er is een nieuwe maatschappij gerichte politieke beweging nodig.

Comments are closed.