Door Bij Nader Inzien (redactie)

Het afgelopen jaar heeft Bij Nader Inzien veel mooie stukken mogen plaatsen over actuele onderwerpen als Covid-19, racisme en discriminatie, de lockdown en nepnieuws. Hieronder vind je de (tot nu toe) meest gelezen stukken van 2020.

1. Het pijnlijke gesprek over ziekenhuisbedden moet juist nu gevoerd worden

In maart schreven Marcel Verweij en Roland Pierik een veelbesproken stuk in de Volkskrant over hoe IC-bedden verdeeld zouden moeten worden in het geval van extreme corona-schaarste. Hun blog voor BNI is een antwoord op de vele reacties die dit opleverde.

2. Waarom de ‘woke’ grapjes van Bol.com dubbel problematisch zijn

Eerst kansarme groepen uitbuiten in je magazijn en ze daarna belachelijk maken op Twitter met gevatte ‘progressieve’ webcare. Voor zulk ‘woke’ kapitalisme hoeven we niet te juichen, zegt Lisa van de Voort.

3. Ethici, even pas op de plaats

In nummer 1 op deze lijst zeiden Roland Pierik en Marcel Verweij dat het gesprek over IC-plaatsen en coronapatiënten nú gevoerd moet worden: wie krijgt er voorrang? In deze bijdrage zeggen Fleur Jongepier en Karin Jongsma dat het daar nu niet de tijd voor is.

4. ‘De wetenschap volgen?’ Nee, politieke keuzes maken!

Jilles Smids en Catarina Dutilh Noveas betogen dat de keuze voor een COVID-19 aanpak geheel politiek is en experts slechts kunnen adviseren. Drie lessen voor hoe dit beter kan.

5. Ook utilitaristen moeten voor een lockdown zijn

Bent je een utilist? Dan wil je nu intelligente lockdownmaatregelen, en straks economische herverdeling. Of tenminste, dat zou je móeten willen. Aldus onze columnist Josette Daemen.

6. Nudges in de strijd tegen corona

Kunnen nudges ons helpen de coronacrisis goed door te komen? Bart Engelen denkt van wel.

7. Rechtvaardigheid bij code zwart

De landelijke bezetting van IC’s is terug op het normale niveau, maar de gevreesde code zwart is nog niet uit zicht. Hafez Ismaili M’hamdi stelt de vraag: mocht het zo ver komen, hoe kan er op een verantwoorde manier geselecteerd worden?

8. Institutioneel racisme, Black Lives Matter, en de rechtsstaat

Institutioneel racisme gaat om meer dan individuele rechten. Het tolerante zelfbeeld van Nederland is aan herziening toe, stelt Luigi Corrias.

9. Corona-angst, een slechte raadgever?

Een blog over de kwalijke rol van angst voor het virus en waarom we allemaal Ann Cvetkovich moeten lezen, door Eva Meijer.

10. Onzekerheid in tijden van corona

We lijden niet alleen onder de ellende die corona oplevert in het hier en nu, maar ook onder de onzekerheid die het virus creëert wat betreft de toekomst. Josette Daemen vraagt zich af waarom onzekerheid ons zo kwelt, en hoe we ermee omgaan.

Enkele stukken die al in eerdere jaren geplaatst zijn op BNI waren in 2020 opnieuw populair. De top 5:

  1. ‘Het belang van literatuur is wetenschappelijk bewezen.’ O ja?
  2. De strikvraag ‘Waarom hou je van mij?’
  3. Complotdenken: gestoord of gezond kritisch?
  4. Waarom de verzorgingsstaat moet blijven bestaan
  5. Waarom we psychiatrische stoornissen geen hersenstoornissen moeten noemen

Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend