Door Bij Nader Inzien (redactie)

Het afgelopen jaar stond opnieuw in het teken van corona. Dus het is niet verrassend dat drie van onze tien meest gelezen stukken daarover gaan. In deze top 10 lees je daarnaast scherpe stukken over de toeslagenaffaire, racisme en seksisme, en enkele mooie conceptuele mijmeringen (wat bedoelen we bijvoorbeeld als we zeggen ‘Alle goeds voor 2022!’) Hieronder vind je de (tot nu toe) meest gelezen stukken van 2021. Veel leesplezier!

1. Verboden toegang voor ongevaccineer­den: waarom we dat niet moeten willen

Het hete hangijzer van dit moment: mogen we ongevaccineerden weigeren aan de deur? Onze redacteur Josette Daemen vindt dat een slecht idee. Dit stuk werd opgepikt door landelijke media en Josette is inmiddels een belangrijke filosofische stem in het publieke debat over het coronabeleid. Ze was onder meer te gast bij Op1, het Filosofisch Kwintet, NPO Radio 1 en Nieuwskamer (de Balie).

2. Alle goeds!

‘Alle goeds voor 2022!’, zeiden we de afgelopen dagen tegen elkaar. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Josette Daemen schreef dit stuk in januari 2021, maar u kunt het rustig opnieuw lezen.

3. Problematische grappen doen meer dan kwetsen

Turken, Joden en vrouwen worden vaak niet gespaard in Nederlandse moppen. In dit essay vertelt Wouter Cohen waarom we sommige grappen beter niet meer moeten maken – en nee, niet (alleen) omdat ze zouden kwetsen.

4. “Je wilt geen kinderen? Ach, dat komt nog wel”

Er zijn goede redenen om geen kinderen te willen. Toch vinden mensen het moeilijk om te accepteren dat jonge vrouwen daarvoor kiezen. Lien De Proost en Rosalie Waelen breken een lans voor vrijwillige kinderloosheid.

5. Hoe blijven we solidair in een pandemie?

Zolang de overheid solidariteit ziet als een individuele verantwoordelijkheid van burgers, voeren we alleen de discussie over de vraag of mensen zich nog wel aan de regels houden, in plaats van een discussie over beleid. Noa Fuks, Marieke van der Steen, Tamar Sharon, Marjolein Lanzing, Lotje Siffels en Katharina Paul deden kwalitatief onderzoek naar de sociale gevolgen van de coronapandemie.

6. De coronamaatregelen bedreigen de solidariteit waarop ze juist zouden berusten

Zijn de coronamaatregelen wel zo tijdelijk als de overheid ons wil laten geloven? Marli Huijer heeft daar haar twijfels bij. Ze waarschuwt dat bestuurders, IT-bedrijven en veiligheidsexperts allerlei voordelen kunnen zien in de genomen maatregelen en daardoor geneigd zullen zijn de maatregelen in stand te houden of verder te verbreiden.

7. Witte onwetendheid in Nederland

Er is steeds meer aandacht voor racisme in het publieke debat – denk aan Zwarte Piet, Black Lives Matter, de toeslagenaffaire – en toch loopt het filosofische debat in Nederland achter volgens Ruth Kleczewski.

8. We moeten af van ‘hij’ en ‘zij’

Er is behoefte aan een genderneutraal persoonlijk voornaamwoord in het Nederlands. Volgens Wouter Cohen zou het nog beter zijn als we ‘hij’ en ‘zij’ helemaal niet meer gebruiken.

9. De Nederlandse democratie wordt bedreigd door een gebrek aan conflict

Pieter Omtzigt noemt het de grootste bedreiging voor onze democratie: het disfunctioneren van de macht en tegenmacht. Saro Lozano Parra schreef een blog over het belang van conflict in een democratie.

10. Geen schootje, eerst korstjes

Wat is een schoot? Alhoewel de meeste katten én honden het lijken te weten, is er een probleem voor de filosoof: een schoot is niks. Het zit vast aan een lichaam zoals een glimlach aan een mond. Fleur Jongepier gaat op zoek naar de betekenis van een schoot.


Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend

1 Comment

  1. Of er iets mis is met valse hoop (of mis is met wat dan ook) lijkt me gerelateerd aan het alternatief hiervoor.

Comments are closed.