Hij had een mooie tattoo in zijn nek. Van een hagedis die in zijn eigen staart beet. Zesentwintig jaar oud zat hij daar voor me,…
Schoolschutters in een ideale wereld
Op de ochtend van 24 mei liep een 18-jarige zwaarbewapend de Robb Elementary School binnen. Hij droeg naast een pistool ook een semiautomatisch geweer bij…
Politieke moed, toen en nu
Het ontzagwekkende militaire verzet van de Oekraïners, en de minstens zo ontzagwekkende wijze waarop ze macht organiseren omwille van vrede en vrijheid, wordt veel toegeschreven…
Macht en geweld als tegenpolen
Sinds de Russische invasie van Oekraïne zien we ons opnieuw geconfronteerd met de dreiging van nucleaire vernietiging. In Europa dreunt de kater van decennia ‘vredesdronkenschap’…
Totalitarisme en de bom
Op zondag 27 februari, drie dagen na aanvang van de invasie van Oekraïne, beval Vladimir Poetin zijn generaals om de Russische nucleaire afschrikkingsmacht in verhoogde…
Treinintimiteit
Opgepropt op de roltrap die naar het perron leidt, raakt mijn arm die van een vrouw die ik niet ken. Voor een paar seconden staan…
Bertrand Russell en de dochter van Mark Rutte
De zin ‘Mark Rutte is politicus’ is overduidelijk waar. Een pedante taalfilosoof wil uitleg: waarom is deze zin waar? Intuïtief gaat de uitleg ongeveer zo:…
Cancelcultuur is van alle tijden
Wat een commotie in kranten en op Twitter naar aanleiding van Carlo Ierna’s onderzoek over het aanpassen van de huidige filosofische canon. Spinoza wordt nu…
Hoe poëzie kan helpen om filosofie te dekoloniseren
Het is algemeen bekend dat de literatuurwetenschap een discipline werd ten tijde van kolonialisme. In grote lijnen kan beargumenteerd worden dat haar totstandkoming als disciplinair…
Na de toeslagenaffaire: op zoek naar de menselijke maat
Sinds de toeslagenaffaire horen we het steeds vaker: de ‘menselijke maat’ is verdwenen. Niet alleen kwamen deze woorden vaak terug in het rapport Ongekend onrecht…
Zo ontwijk je het gesprek over racisme
De jury heeft haar besluit genomen. De verdediging meent dat er van racisme geen sprake is geweest, maar de jury gaat hier niet in mee:…
Ik negeer argumenten die niet in mijn straatje passen. Slecht hè?
Als we in deze tijd ergens geen gebrek aan hebben, dan zijn het wel websites, artikelen en meningen. De populairste theorie over onze informatieconsumptie stelt…
Hoe blijven we solidair in een pandemie?
Solidariteit is noodzakelijk om ons door de crisis heen te helpen. Dat is duidelijk. Maar zolang de overheid solidariteit ziet als een individuele verantwoordelijkheid van…
Een decennium Rutte-doctrine
Ongeacht het uiteindelijke politieke lot van Mark Rutte zal zijn nalatenschap in ieder geval bestaan uit een bijdrage aan de Nederlandse taal: het woord ‘Rutte-doctrine’.…
Waarom identiteitspolitiek noodzakelijk blijft
Identiteitspolitiek is een scheldwoord geworden. Iets waar je liever niet aan doet, want dan krijg je een hoop rotzooi over je heen. Niets dat zo…
Hoe we het debat over de luchtvaart moeten voeren
Als filosofen is het één van onze belangrijkste taken in het debat over ecologische duurzaamheid en rechtvaardigheid om helderheid te scheppen over de verschillende relevante…
Neem emoties mee in toekomstige besluitvorming over corona
De besluitvorming over de coronamaatregelen wordt tot nu toe vooral gebaseerd op medische informatie. Daardoor worden belangrijke ethische kwesties over het hoofd gezien, en emoties…
Hoe liefde en revolutie samengaan
Martin Luther King jr. en Malcolm X hebben veel gemeen: beiden waren leiders in de zwarte burgerrechtenbeweging van de jaren vijftig en zestig, beiden waren…
‘De wetenschap volgen?’ Nee, politieke keuzes maken!
Hoe de Noorse premier niet wachtte op de experts Het kiezen van een COVID-19-aanpak is niet slechts een kwestie van het volgen van de experts,…
Baas over eigen dood?
In Nederland is 90 procent van de bevolking voorstander van een wet die euthanasie onder voorwaarden toestaat, en twee derde van die groep beroept zich…
Discriminatie, weet jij veel?
Sinds de dood van George Floyd en de internationale opkomst van de Black Lives Matter-beweging is discriminatie het onderwerp van de dag. Nadat Mark Rutte…
Rechtvaardigheid bij code zwart
Een leeftijdsgrens bij code zwart? De landelijke bezetting van intensive cares is terug op het normale niveau. De grote druk op de schaarse medische middelen…
Kliklijn: een ethisch spoorboekje voor de corona-app in drie scenarios
‘Hallo Handhaving? Nee, ik zeg niet met wie u spreekt, maar… mevrouw Janssen van Begoniaweg 34 lapt de regels aan haar laars door met haar…
Een demente vrouw, een doodswens en twee filosofische vragen
Dit voorjaar zal de Hoge Raad uitspraak doen in een zaak waarbij een arts het leven beëindigde van een diep demente vrouw. Zij had eerder…
Corona: there’s an app for everything
De kogel is door de kerk. Ook Nederland wil een app inzetten om contactonderzoek te doen en nieuwe corona-besmettingen op te sporen. Volgens minister Hugo…
De known unknowns van klimaatopwarming
Zodra je klimaatverandering in verband brengt met onzekerheid, ruikt de lobby van klimaatontkenners bloed: onzekerheid voedt immers twijfel, scepsis en ontkenning. Het is niet mijn…
Is een gesprek tussen daders en slachtoffers een goed idee?
Wat zou jij doen wanneer iemand tijdens oud en nieuw in een dronken bui je autoruit in had geslagen? Zou jij met de dader in…
Moet ‘onze Europese levenswijze’ ‘beschermd’ worden?
Een prachtig boek van de Italiaanse schrijver en kunstenaar Carlo Levi draagt de titel De woorden zijn stenen (Le parole sono pietre, 1955). Deze titel is een…
Er zit een ‘kloof’ tussen burgers en bestuurders. Maar welke?
In de bijdrage van 4 februari 2019 op deze blog, concludeert politiek filosoof Teun Dekker dat de Nederlandse politiek zich de afgelopen twintig jaar heeft…
Should Aung San Suu Kyi’s Nobel Peace Prize Be Revoked?
Omdat niet alle filosofen die werkzaam zijn aan een Nederlands instituut Nederlands spreken/schrijven, publiceert BNI (bij uitzondering) af en toe Engelse stukken. In 1991, Aung…
Waarom we psychiatrische stoornissen geen hersenstoornissen moeten noemen
Volgens onderzoek van de Hersenstichting heeft één op de vier Nederlanders een hersenaandoening. Van deze 3,8 miljoen mensen heeft veruit de grootste groep, 1,9 miljoen…
Wat is waardevol? Wetenschap versus Filosofie
Hoe weten we wat waardevol is? Neem bijvoorbeeld de huidige discussie over de klimaatwet: onze bijdrage aan klimaatverandering verminderen gaat ten koste van economische groei.…
Ontkracht evolutie de moraal?
Laat ons even de ‘tape of life’ terugdraaien. Stel je voor dat ons evolutionaire pad anders was gelopen. In plaats van mensen, zijn we een…
De nieuwe privacywet: heb je ‘recht op uitleg’ wanneer machines over jou beslissen?
Sinds 25 mei 2018 is de EU-brede privacywetgeving ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ (kortweg AVG) van toepassing, in het Engels bekend als de General Data Protection Regulation (GDPR).…
Een gereguleerde orgaanmarkt? Enkele praktische en filosofische tegenkantingen
In sommige landen waar individualisme hoog in het vaandel staat en een nijpend tekort aan organen heerst, zoals Nederland en de VS, gaan steeds meer…
Het ware zelf: Inzichten uit de experimentele filosofie
Ben ik nog wel dezelfde persoon als voorheen? Deze vraag is niet louter een fascinerende theoretische puzzel, maar is voor veel mensen een concrete en…
Minority Report: de voorspelbare toekomst van de Sleepwet
Eerder is door Hans de Zwart (directeur van Bits of Freedom) al betoogd waarom de ‘Sleepwet’, zoals deze ook wel wordt genoemd, niet goed genoeg…
Het lot van de Westerse cultuur*
Oswald Spenglers beroemde klassieker De ondergang van het Avondland biedt een dwingende kijk op de wereldgeschiedenis. Kunnen wij westerlingen ontkomen aan ons lot? Weinig filosofische…
Vaccinatiescepsis en de homeopathische verdunning van wetenschappelijke argumenten in de sociale media
De vaccinatiegraad tegen besmettelijke kinderziekten is de afgelopen jaren afgenomen en het lijdt geen twijfel dat de toenemende invloed van de antivaccinatiebeweging hier debet aan…
Is er een recht op klokkenluiden?
Nederland kent nu zo’n anderhalf jaar de Wet Huis voor klokkenluiders. Deze wet biedt klokkenluiders wettelijke bescherming tegen benadeling door de werkgever wanneer een klokkenluider…
Is verweer en weerlegging de juiste reactie op onware en kwetsende uitspraken?
Wat is de juiste reactie op onwaarheden, kwetsende uitspraken en bullshit? Er is een manier om deze vraag te beantwoorden die ik steeds vaker tegenkom:…
Facts matter: over academici in het post-truth tijdperk
U hebt het vast ook al opgemerkt: niet iedereen hecht evenveel waarde aan feiten. Zeker wanneer ze indruisen tegen hun morele of politieke kompas gaan…
Een meer conservatieve universiteit is een betere universiteit.
Door Andreas De Block en Olivier Lemeire (resp. hoogleraar en post-doctoraal onderzoeker Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, KU Leuven) De media en ook deze blog (zie hier en hier) hadden…
Hulp bij zelfdoding: misdaad of daad uit naastenliefde?
Onderstaand stuk is een ingekorte versie van een artikel geschreven door studente Mariska van Zandijk, dat zij schreef als opdracht voor de minor rechtsfilosofie die…
“Het belang van literatuur is wetenschappelijk bewezen.” Oja?
Waarom is literatuur belangrijk? Waarom moeten romans gelezen en geschreven worden? Eén reden is simpelweg dat lezen leuk en ontspannend is. Bovendien is lezen goed…
Ik weet zelf het beste hoe ik me voel. Of toch niet?
Wanneer iemand zegt ‘ik heb trek’ of ‘ik ben boos’ nemen we diegene doorgaans op zijn of haar woord. We gaan er vanuit dat iemand…
De professionele verantwoordelijkheid van de academische filosoof
Begin november was ik uitgenodigd bij een conferentie om een keynote lezing te verzorgen over verantwoordelijkheden in environmental risk management. Onderwerpen als klimaatverandering, vervuiling en…
Wie gelooft er nog in menselijke waardigheid?
Aan het begin van de zomer schreef ik over de teloorgang van menselijke waardigheid.[1] De afgelopen maanden zijn de consequenties van het mensonwaardige Europese beleid…
Vluchtelingencrisis of morele en politieke crisis van Europa?
Nu de Syrische en Eritrese vluchtelingen, op zoek naar het brood, de scholing, het werk en de veiligheid die de opvang in de regio uit…
Een Pleidooi voor een Federaal Europa: reflectie naar aanleiding van Griekenland en de vluchtelingencrisis
Door Marcus Düwell (Universiteit Utrecht) Als aan de zuidoostelijke grens van Europa plotseling hekken worden geplaatst en het Hongaarse leger in positie wordt gebracht om…